Elin Meijnen - Huisje 13

Gepubliceerd op 9 juli 2022 om 17:03

Waar gaat het boek over?

 

De nachtmerrie van elke tiener: een leven zonder wifi

Wanneer Ronja's tot dan toe heel normale moeder verandert in een 'wifiwappie' en per se wil verhuizen naar een stralingsvrije zone, verandert alles voor Ronja.
In het vakantiepark waar ze komt te wonen is geen wifi, wat betekent dat ze niet met haar vriendinnen kan appen, maar ook dat huiswerk maken lastig is en ze berichten van school mist. En daar blijft het niet bij: Ronja's moeder draaft steeds verder door in haar ideeën. Zo ver zelfs dat Ronja na een uit de hand gelopen feestje - met wifi - niet langer in het huis mag wonen. Ze krijgt haar eigen plekje in een van de leegstaande vakantiehuisjes. Dat klinkt misschien als een droom voor een zelfstandige puber, maar zonder stromend water en een werkende verwarming valt het vies tegen. En wat als ze er op school achter komen dat ze helemaal voor zichzelf moet zorgen?

 

Wat vond ik ervan?

 

Huisje 13, een boek waar ik heel erg naar uit keek en heel graag wilde lezen, zo graag dat ik hem stiekem bovenaan op de recensie stapel heb neergelegd en daar had ik totaal geen spijt van.

 

"De wereld ging ten onder en de mensheid was de schuldige. Dus nu moesten wij alles anders gaan doen? Wat een onzin. We konden beter een nieuwe, zuinige auto kopen in plaats van te verhuizen naar Verweggistan"

 

Wat was dit een heerlijk verhaal. De korte hoofdstukken, fijne schrijfstijl, de emotionele lading en de humor maakte dit alles huisje 13 tot een heel fijn boek. Een verhaal dat je niet meer kunt wegleggen en door de extreem korte hoofdstukken denk je al snel 'agh, nog een hoofdstuk kan wel.. oke nog een en dan ga ik echt stoppen' voor je het weet zit je alweer bijna aan het einde van het verhaal.

 

"In mijn klas wordt niet gepest. Het klinkt misschien ouderwets, maar in mijn klas helpen we elkaar en mag iedereen er zijn. Je hoeft elkaar niet allemaal aardig te vinden maar je respecteert elkaar"

 

Ronja, lieve, lieve Ronja. Jij hebt mijn hart gestolen. Op je 14e al een eigen 'tuin' huisje, zo zelfstandig en op jezelf aangewezen, overleven in winterse omstandigheden zonder stromend water of een verwarming en dan maar zien hoe je de maand door komt. En dankzij je wifiwappie moeder zelfs geen internet wat betekent dat je niet meer kunt appen met je vriendinnen, niet normaal je huiswerk kunt maken een belangrijke berichten van school mist. Ik had het niet gekund op die leeftijd.

 

Het verhaal was misschien soms iets te onrealistisch wat betreft het omgaan met jongens, het drank gebruik en feestjes maar misschien is dat in deze tijd wel normaal geworden, ik ben tenslotte al héél lang mijn pubertijd gepasseerd.

 

"Vandaag zag ik mijn dochter in haar eigen habitat. Ik was vergeten te kijken"

 

Kortom, huisje 13 is een heerlijke young adult. Een fijne weg lezer die binnen no time uit is. Een mooi verhaal wat goed in elkaar zit met humor en emotie. Want een 14 jarige die zo goed als uit huis is gezet en helemaal op zich zelf is raakt je en die ouders wil je het liefst een draai om hun oren geven!

 

Bedankt BlossomBooks voor dit recensie exemplaar

 

Hoeveel sterren geef ik dit boek?

★★★

 

Wil je huisje 13 van Elin Meijnen ook graag lezen? Het verhaal is in alle (online) boekhandels verkrijgbaar als paperback en ebook. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb