Chantal van Mierlo - De verloren jongen / Julia Menken 1

Gepubliceerd op 26 februari 2022 om 10:02

Waar gaat het boek over?

 

Na een traumatische ervaring werkt gedragsdeskundige Julia Menken uitsluitend aan cold cases. Maar wanneer het verminkte lichaam van een vijftienjarige jongen wordt gevonden in Arnhem, krijgt ze van haar baas de zaak toegewezen. Lukt het Julia om haar gevoelens uit te schakelen en de moordenaar te pakken voor er nog meer slachtoffers vallen?

 

Wat vond ik ervan?

 

Toen ik de aanbiedingsfolder kreeg van de crime compagnie en deze serie zag staan was ik eigenlijk al meteen verkocht. Ik was echt super benieuwd naar dit verhaal en eigenlijk de hele serie. De covers en de achterflappen van de delen spraken mij heel erg aan en ik wist gewoon dat ik deze serie echt móést lezen. Ik heb dus meteen een exemplaar aangevraagd en zodra die binnen was ben ik ook meteen begonnen met lezen. en wauw! wat een boek. Ik ben fan! 

 

het verhaal begon al direct in het eerste hoofdstuk heel sterk en luguber. Hoewel de rillingen over me heen gingen moest ik verder lezen want hoe is deze jongen aan zo'n tragisch en luguber einde gekomen? Maar vooral, wie is die jongen. Als je eenmaal begonnen bent met lezen dan kan je het verhaal niet meer weg leggen want het laat je gewoon niet meer los. 

 

“In de hoek van haar blad tekende ze kleine figuurtjes terwijl ze nadacht. De dader was een sadist. Maar het kenmerk voor een sadistische moord was de martelgang die de slachtoffers doormaakten. Waarom was de moord dan zo snel gegaan? Geen geschreeuw, geen getuigen. De kleding was netjes opgevouwen, alle persoonlijke bezittingen van het slachtoffer waren echter verdwenen. Wel statement wilde de moordenaar maken?”

 

Door het verhaal heen krijg je steeds meer vragen, niet alleen over de moord op de jongen waar de identiteit al vrij snel van duidelijk is maar daar is dan ook alles mee gezegd, voor de rest is het gissen naar het verleden van deze jongen. Waarom hij aan zo'n einde is gekomen. Was hij gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plek? of was de moord bewust en met voorbedachte raden?.  Je probeert stiekem samen met Julia en haar team theorieën te bedenken wat er gebeurd zou kunnen zijn. Niet alleen over de omgekomen jongen is veel onduidelijk dit is zeker ook op toepassing van Julia, er wordt vaak over haar verleden gesproken en het mag duidelijk zijn dat er iets is gebeurd, maar wat? Het maakt me heel nieuwsgierig, hoewel we af en toe kleine beetjes te weten krijgen over wat er precies gaande is geweest in haar verleden tijdens haar politie carrière blijft het nog lang onduidelijk. 

 

“behavior reflects personality, zong het door haar hoofd. Het was het belangrijkste basisprincipe dat ze had geleerd als profiler. De moordenaar die ze zochten hechtte extreme waarde aan orde en netheid.”

 

Hoewel het boek wel wat luguber is en ook echt niet voor tere zieltjes is bedoeld en je ook echt geen zwakke maag moet hebben om dit boek te lezen is het wel echt een steen goede thriller. Je zit vanaf het begin af aan helemaal in het verhaal en het wil je dan ook echt niet los laten. Je zit met zoveel vragen en theorieën dat je het einde zo snel mogelijk wilt weten. 

 

Er gebeuren een hoop dingen in het verhaal. Zowel privé als werk gerelateerd bij  Julia Menken maar alle verhaallijnen zijn goed op elkaar af gestemd en lopen goed in elkaar over en vormen samen een mooi geheel. 

 

“Ze dacht aan Karels lijfspreuk. Terwijl hij die opdreunde legde hij altijd zijn hand op zijn buik en sloot zijn ogen: ‘Hier ligt het antwoord. Je intuïtie is getraind om de dader te zien. Laat je nooit afleiden door aannames, overhaaste conclusies en dwaalsporen’”

 

De personages zijn interessant, ieder op hun eigen manier. Ik vond niet iedereen even leuk maar er waren er een paar bij die ik zeker heel boeiend vond om meer over te weten te komen. Ik vertrouwde niet iedereen in het verhaal namelijk.  En het plot.. HEFTIG! ik heb serieus even een traantje moeten laten en nu ben ik vooral nog meer benieuwd naar het volgende deel 

 

De cover vind ik echt prachtig. De kleuren passen mooi bij elkaar en het hangende doekje of kledingstuk aan een tak maakt het mysterieus en aantrekkelijk om op te pakken. Zeker omdat je niet precies weet wat er nou precies hangt. Ik ben er nog niet achter.

 

“’Het past bij wat ik heb opgesteld. Het is ongelofelijk, maar de echte monsters zijn goed in staat een luguber dubbelleven te leiden. Ze zijn intelligent genoeg om gedurende tientallen jaren hun duistere kant te vervullen voor de buitenwereld. Ook dat geeft een gevoel van macht’”

 

Kortom, de verloren jongen is een steengoede thriller en een dikke vette aanrader. Ik heb genoten met de rillingen over mijn rug. 

 

De verloren jongen is het eerste deel uit de Julia Menken serie. Ik ben vooral heel benieuwd naar de volgende delen uit deze serie. Deel twee, de laatste vrouw verschijnt op 14 maart bij de crime companie

 

De crime companie, heel erg bedankt voor dit recensie exemplaar. 

 

Hoeveel sterren geef ik dit boek?

★★★★

 

Wil je de verloren jongen ook graag lezen?

 

Titel: De verloren jongen
Serie: Julia Menken
Auteur: Chantal van Mierlo
Genre: Thriller
Uitgeverij: de Crime Compagnie
Aantal pagina’s: 376
ISBN: 9789461095961
Prijs: 7,99
Uitgave: Januari 2022
Uitvoering: Paperback & Luisterboek

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.